Pregatirea masinii pentru iarna

Sezonul de iarna din Romania poate influenta in mod considerabil conditiile de conducere. In situatii ca acestea, soferii sunt mai predispusi la accidente. Este important sa te concentrezi asupra condusului prudent pentru a te proteja atat pe tine cat si pe familia ta. De asemenea, condusul prudent poate reduce uzura autovehiculului dumneavoastra.

Pregatirea masinii pentru iarna

Iata cateva verificari pe care le puteti efectua pentru a va asigura ca aveti un autovehiculul echipat corespunzator pentru sezonul de iarna:

Duceti-va masina la un service autorizat pentru o verificare completa inainte de prima cadere a zapezii. Un autovehicul intretinut si verificat la zi va poate da o liniste sufleteasca in acest sens, mai ales pe perioada lunilor de iarna, atunci cand se ingreuneaza conditiile de conducere ale unui autoturism.

Asigurati-va ca aveți uleiul potrivit pentru autovehiculul dumneavoastră. In general este recomandat un ulei cat mai subtire iarna deoarece functioneaza mai bine în conditii de iarna/ger , cele groase cu o vascozitate mai ridicata fiind recomandate vara.

Uleiurile mai subțiri circula mai usor, ceea ce face lubrifierea motorului dvs. mai usoara la temperaturi scăzute. Pentru a găsi uleiul potrivit pentru autoturismul dumneavoastra , verificați manualul masinii dumneavoastră sau intrebati la reprezentanta companiei producatoare a autovehicolului din dotare.

Pe timp de iarna, pastrati-va tot timpul rezervorul plin. Un rezervor plin scade sansele de a ramane fara combustibil si in acelasi timp sa ramaneti blocati prin te miri ce cotloane.

Asigurati-va ca bateria masinii este intr-o stare excelenta. Este neplacut, nerecomandat si periculos sa fii in imposibilitatea de a-ti porni masina intr-o zona indepartata sau izolata. Asigurați-va ca bornele bateriei dvs. nu sunt corodate și pentru baterii mai vechi de 3 ani, luati în considerare schimbarea acestora.

Asigurati-va ca pastrati un kit de urgența pe perioada de iarna în autovehiculul dumneavoastra. Un kit bine gandit poate fi ca un colac de salvare in mijlocul marii, in cazul în care ramaneti blocați în mijlocul de pustietatii, pe o autostrada sau intr-o zona izolata. Un kit de iarna bine gandit pentru masina ta ar trebui sa includa:

  • o patura
  • o lanterna
  • o lopata (in cazul in care ramaneti inzapezit/blocat)
  • imbracaminte calduroasa suplimentara, inclusiv cizme, mănuși, caciula, etc.
  • o trusa de prim ajutor foarte bine echipata (obligatorie pe toata perioada anului)
  • triunghi (obligatoriu pe toata perioada anului)
  • vesta reflectorizanta (obligatorie pe toata perioada anului)
  • extinctor (obligatoriu pe toata perioada anului)
  • un saculet de sare/nisip pentru a va oferi tractiune suplimentara in cazul in care ramaneti blocat
  • Hrana (conserve) și apa de baut. Alimentele cu un conținut ridicat de zahar sunt alegeri excelente.
  • cabluri de pornire
  • stergatoare de rezerva
  • lichid suplimentar de spalare a parbrizului

Testati presiunea anvelopelor. Din cauza aerului rece, presiunea in anvelope tinde sa scada, o cantitate mică în timpul iernii, insa ideea e ca scade. Pastrarea anvelopelor la presiunea prescrisa de producator face autovehiculul mai simplu de manevrat, facand masina mai sigura pe carosabil, cu acest lucru mai economisesti si combustibil si in acelasi timp bani!

Asigurați-va că amestecul dumneavoastra antigel (anti-inghet) este corect. Lichidul ar trebui să aibă un amestec 50-50. De exemplu: 1 litru de apa distilata la 1 litru de antigel.

Nu uitati sa echipati autovehicolul cu anvelope de iarna, sau anvelope mixte. In Romania iarna acestea sunt obligatorii inca din anul 2011 si neechiparea corespunzatoare iti poate adue o gaura costisitoare in buget, intre 800 si 1800 lei amenda + retragerea certificatului de inmatriculare a masinii.

Luati in considerare inlocuirea stergatoarelor in cazul in care sunt intr-o stare precara. Stergatoarele defecte iti afecteaza capacitatea de a vedea bine în conditii de ploaie sau zapada.

Efectuarea acestor verificari inainte de prima zapada este un exercitiu de responsabilitate si maturitate, siguranta dumneavoastra, a familiei dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic depinde de modul in care fiecare dintre noi participam la ea prin actiuni de preventie.

Verificati de doua ori inainte de a pleca la un drum lung; Drum bun!