Suplimente nutritive: importanta aminoacizilor

Majoritatea persoanelor care merg la sala pentru a-si construi si defini masa musculara stiu foarte putine despre importanta aminoacizilor in realizarea obiectivului lor.

Suplimente nutritive: importanta aminoacizilor

Aminoacizii stau la baza proteinelor si a tesutului muscular, jucand un rol important in procesele fiziologice legate de energia noastra, de recuperarea fizita, starea de spirit, functiile creierului si nu in ultimul rand in lupta cu pierderea in greutate.

Exista 23 aminoacizi, din care 9 sunt clasificati ca fiind esentiali sau indispensabili (IAA) care trebuie obtinuti din alimentatia noastra zilnica sau din suplimente nutritive. Ceilalti 14 aminoacizi sunt denumiti dispensabili (DAA) sau non-esentiali. Un factor important in alimentatia zilnica este echilibrul de aminoacizi pe care-l contine fiecare masa si masura in care acesti aminoacizi sunt asimilati efectiv in tesutul muscular atunci cand este necesar, lucru care implica digestia, absorbtia si biodisponibilitatea.

Ce este biodisponibilitatea?

Motivul pentru care este indicat sa folosim aminoacizi ca suplimente nutritive este biodisponibilitatea.
Biodisponibilitatea este raportul dintre cantitatea de substanta activa si viteza cu care aceasta este absorbita in organism, ajunge la locul de actiune si isi manifesta efectul biologic. Exista mai multi factori care determina biodisponibilitatea de aminoacizi, unul din acestia constand in nivelul de grasime care se gaseste in sursele nostre de proteine si durata de timp necesara pentru ca acesti aminoacizi sa fie “disponibili” in utilizarea lor de catre organism.

Suplimente nutritive cu aminoacizi.
Popularitatea suplimentelor nutritive cu aminoacizi a crescut foarte mult in ultima perioada, cel mai avantajos lucru fiind faptul ca acestea nu necesita digestie ca in cazul alimentelor. Neavand alte substante chimice in compozitie care sa interactioneze cu alte molecule, acestea trec foarte repede prin stomac si apoi in intestinul subtire, de unde sunt asimilate foarte rapede in sange. Cand sunt absorbiti, aminoacizii sunt procesati de catre ficat, iar cum ficatul nu poate procesa o cantitate asa de mare (nu mai mult de 3-4gr), surplusul de aminoacizi este redirectionat automat in tesutul muscular pentru o recuperare mai eficienta dupa antrenament.

Aminoacizii si pierderea in greutate.
Pierderea in greutate implica doua procese majore: (1) mobilizarea si circulatia grasimii stocate in organism trebuie marita; si (2) grasimea trebuie transportata si transformata in energie. Mai multe suplimente nutritive pot ajuta aceasta conversie din grasime in energie, printre acestea numarandu-se si aminoacizii, care in cantitati suficiente pot ajuta la imbunatatirea transportului si transformarea grasimii in energie; atunci cand incercam sa tinem o dieta si sa minimalizam numarul de calorii, aminoacizii cum ar fi BCCA-ul sau GLUTAMINA pot ajuta la acest proces.

Aminoacizii si muschii.
Corpul nostru are capacitatea de a defalca tesutul muscular pentru a-l putea folosi drept energie in timpul exercitiilor fizice solicitante. Acest proces se numeste gluconeogeneza (denumit si ciclul glucozo – alanina), care implica generarea de glucoza din surse non-carbohidrati, in care BCCA-ul este eliminat din tesutul muscular, parti din acesta fiind convertit in aminoacid alanina, care apoi e transportat in ficat si apoi convertit in glucoza. Administrarea suplimentelor nutritive cu BCCA (pana la 4gr) in timpul si dupa antrenament pot duce la o reducere semnificativa a ruperii muschiului din timpul antrenamentelor.